Nasadili jsme pro vás nový web. Buďte prosím shovívaví, stále jej ladíme. Případné chyby můžete hlásit e-mailem na lukas@olivie.cz

23. května si připomínáme Mezinárodní den želv. Toto jste o nich zřejmě nevěděli

Již 24 let je v našich kalendářích Mezinárodní den želv. Cílem tohoto dne je připomenout si důležitost ochrany životního prostředí a spolu s ním i zvířat žijících na naší planetě. Většina želv dnes totiž spadá do skupiny ohrožených živočichů, což je následek ztráty přirozeného prostředí, nadměrného lovu a nezákonného obchodu s jejich krunýři a vejci. Zjistěte více o tomto dni a přečtěte si zajímavá fakta o želvách.

Mezinárodní den želv byl zaveden v roce 1990 Americkou společností na záchranu želv s cílem zvýšit povědomí o potřebě ochrany želv a jejich stanovišť po celém světě. Významnou částí jejich mise je i boj proti nelegálnímu obchodu s želvami, který představuje vážnou hrozbu pro mnohé druhy těchto zvířat.

Význam tohoto dne spočívá v osvětě o ohrožených druzích želv a v potřebě jejich ochrany před hrozbami jako jsou ztráta přírodních stanovišť, nelegální obchod, vedlejší úlovky v rybolovu a znečištění planety.

K ochraně želv výrazně přispěl doktor Archie Carr, který byl významným herpetologem a ochranářem, který se specializoval na studium a ochranu mořských želv. Přestože nebyl přímo spojen se založením Mezinárodního dne želv, jeho práce a výzkum měly obrovský vliv na globální pochopení a ochranu mořských želv.

I my v Olivie přispíváme k ochraně planety. Přečtěte si více o našich aktivitách.

Jeho práce a výzkumy pomohly rozvinout pochopení o životních cyklech, migracích a ohroženích, kterým čelí mořské želvy. Tím přispěl k osvětě a ochranným snahám, které jsou středem pozornosti během Mezinárodního dne želv.

Momentálně existuje asi 356 známých druhů želv, které zahrnují mořské, sladkovodní a suchozemské želvy. Podle údajů z Červeného seznamu Mezinárodní unie pro ochranu přírody (IUCN) je velká část těchto druhů ohrožena. Mnohé želví druhy jsou klasifikovány jako zranitelné, ohrožené nebo kriticky ohrožené. 

  • 5 zajímavostí o želvách

Dlouhověkost želv: Želvy jsou známé svou mimořádnou dlouhověkostí. Některé druhy, jako například galapágské obrovské želvy, mohou žít více než sto let. Jejich dlouhý život může být způsoben pomalým metabolismem a nízkými teplotami jejich přírodních prostředí.

Dýchací schopnosti vodních želv: Vodní želvy, jako jsou sladkovodní a mořské želvy, mají schopnost zadržovat dech pod vodou po dlouhou dobu. Některé druhy mají dokonce schopnost absorbovat kyslík přímo z vody přes speciální tkáň v oblasti kloaky, což jim umožňuje zůstat pod vodou ještě déle.¨

Věděli jste, že...
... nejstarší želva se dožila 176 let a jmenovala se Harriet? Šlo o samičku želvy sloní.

Regulace teploty: Jako studenokrevní živočichové želvy využívají externí zdroje tepla k regulaci své tělesné teploty. Často je lze vidět, jak se vyhřívají na slunci na kamenech nebo v písku, aby si zvýšily tělesnou teplotu pro aktivní trávení nebo pohyb.

Navigační schopnosti: Mořské želvy využívají zemské magnetické pole jako navigační systém na svých dlouhých cestách. Tato schopnost jim umožňuje vracet se na stejné pláže, kde se narodila, aby tam nakládala vajíčka. Tento neobyčejný navigační mechanismus, známý jako magnetorecepce, umožňuje želvám udržovat směr a orientaci i v zamotaném a nekonečném oceánu.

Velké rozdíly: Existují desítky druhů želv, které se od sebe v mnohém liší. Zatímco nejmenší želva má velikost měděné mince, největší želva může dosahovat velikosti více než 2 metrů.

Připomeňte si Mezinárodní den želv s námi
Objevte šperky s motivem želv