Nasadili jsme pro vás nový web. Buďte prosím shovívaví, stále jej ladíme. Případné chyby můžete hlásit e-mailem na lukas@olivie.cz

Jak pečovat o stříbrné šperky v létě?

Péče o stříbrné šperky v letních měsících vyžaduje zvláštní pozornost, aby si uchovaly svůj lesk a krásu. Letní období totiž přináší specifické výzvy, jako je zvýšené pocení, kontakt se slanou a chlorovanou vodou a vyšší vlhkost vzduchu, které mohou negativně ovlivnit stav stříbra. Tento článek vám nabídne praktické a konkrétní tipy, jak se o své stříbrné šperky starat během léta, aby i nadále zářily jako nové. Od správného skladování a čištění až po preventivní opatření při každodenních aktivitách – přečtěte si, jak udržet své cennosti v perfektním stavu.

  • Vyhýbejte se kontaktu s vodou a chemikáliemi

Přestože to může být malá komplikace, tak doporučujeme šperky sundat předtím, než budete plavat v moři nebo chlórované vodě. Protože slaná voda a chlór mohou nepříznivě působit na povrchovou úpravu šperku. 

Z toho samého důvodu doporučujeme šperky sundávat i před sprchováním, mytí rukou nebo při aplikaci krémů a parfémů.

  • Chraňte šperky před potem

Náš pot obsahuje sůl, která může urychlit oxidaci stříbra. Proto doporučujeme šperk sundat při sportu nebo jiných fyzicky náročných aktivitách. 

  • Správné skladování

Ukládejte šperky do vzduchotěsných obalů, jako jsou zipové sáčky, aby se minimalizoval kontakt se vzduchem a vlhkostí.

Používejte šperkovnice s přihrádkami, aby se šperky neodíraly o sebe.

  • Pravidelné čištění

Čistěte šperky jemným mýdlem a vodou, poté je osušte měkkým hadříkem.

Používejte speciální čisticí prostředky na stříbro (hadříky na leštění stříbra pro odstranění nečistot, popřípadě čisticí lázeň na větší nečistoty).

Ultrazvukové čističky používejte opatrně. Ultrazvukové čističe mohou být účinné, ale nejsou vhodné pro všechny šperky, zvláště pokud obsahují kameny nebo jsou starší. Před použitím se poraďte s odborníkem

  • Vyhýbejte se přímému slunci

Dlouhodobé vystavení přímému slunečnímu záření může způsobit ztrátu lesku stříbra. Snažte se šperky nosit ve stínu nebo je zakrývat.

  • Opatrnost při svlékání a oblékání

Šperky si nasazujte až po oblékání, aby nedošlo k zachycení a poškození o látky nebo zipy. Stejně tak si je sundávejte jako první, než začnete s převlékáním.

  • Rady pro konkrétní typy šperků

Prsteny: Sundávejte před manipulací s těžkými předměty, aby nedošlo k poškrábání nebo deformaci.
Náušnice: Čistěte je pravidelně, protože přicházejí do styku s oleji a kosmetikou z vlasů a obličeje.
Náramky a náhrdelníky: Vyhýbejte se nošení několika náramků najednou, aby nedocházelo k tření a poškození.

Tohle jsou tedy základní zásady správné péče o šperky v letním období. Věříme, že si na vše dáte pozor a vaše šperky budou stále krásně zářivé.