Jak poznat pravé stříbro?

Stříbro patří mezi nejoblíbenější drahé kovy a na rozdíl od zlata je cenově dostupnější. Stále častěji se však můžeme setkat s jeho napodobeninami. Nechcete-li při koupi stříbrných šperků udělat chybu, držte se našich rad. Jen tak se vyhnete zklamání z nekvalitní bižuterie, která vám vydrží sotva pár měsíců. Zjistěte, jak poznat pravé stříbro a odlišit jej od napodobenin či bižuterie.

Stříbro je vzácný kov, který je známý zejména svým elegantním designem a všestranným využitím. Je ceněno nejen pro svůj vzhled, ale také pro své vynikající vlastnosti a odolnost vůči korozi. Se stříbrem se většinou můžete setkat zejména v oblasti šperkařství, kde je mimořádně oblíbené. Důvodem je zejména jeho dlouhá životnost a odolnost, díky čemuž vám stříbrné šperky mohou dělat radost dlouhá léta.

S používáním stříbra se můžeme setkat i při výrobě mincí a medailí. Mnoho lidí investuje do stříbrných mincí nebo cihliček s vědomím, že jejich hodnota bude v budoucnu růst. Stříbro na investici je skvělým způsobem, jak uchovat hodnotu peněz i v dobách rostoucí inflace.

Stříbro plní nezaměnitelnou funkci iv domácnostech. Stříbrné příbory jsou totiž šperkem, na který nedá dopustit žádná hospodyňka. Jsou symbolem elegance a luxusu, a proto si po staletí zachovávají své čestné místo na prostřených stolech. Díky svému lesklému povrchu a ušlechtilé barvě přinášejí do každého stolování nádech prestiže a noblesy. Již od dob královských dvorů byly stříbrné příbory považovány za znak bohatství a společenského statusu.

Jednou z hlavních výhod stříbrných příborů je jejich dlouhá životnost. Při správné péči mohou tyto příbory vydržet po celé generace a stát se tak rodinným dědictvím.

Tento kov má ovšem také praktické využití v průmyslu. Používá se v elektronice pro výrobu kontaktů a vodičů, protože je výborným vodičem elektřiny. Stříbro najdeme také v medicíně, kde se využívají jeho přirozeně antibakteriální vlastnosti. V současnosti je stříbro oceňováno nejen pro svou krásu, ale také pro svou univerzálnost, která jej činí důležitým v mnoha oblastech našeho života.

Abyste si však mohli užít všech skvělých vlastností stříbra, je důležité umět odlišit pravé stříbro od jeho napodobenin. Ty jsou stále zdařilejší. Dokáží napodobit barvu i lesk stříbra, avšak nikoli jeho jedinečné vlastnosti. Za pár korun tak dostanete pěkně vypadající bižuterii, která však už po pár nošeních ztratí svůj lesk či barvu. Navíc vám může způsobit alergickou reakci.

  • Co je bižuterie?

Na rozdíl od drahých šperků, které jsou vyrobeny z drahých kovů jako zlato nebo stříbro, bižuterie se vyrábí z různých cenově dostupnějších materiálů. Nevýhodou však může být nízká odolnost a krátká životnost těchto materiálů. I proto se šperky někdy potáhnou vrstvou dražšího kovu, jako je zlato či stříbro, aby šperk působil luxusněji a odolněji.

Nejčastěji se můžete setkat s materiály jako:

Mosaz: Slitina mědi a zinku, která je pevná a má přirozeně zlatavý odstín.
Měď: Měkký kov s teplým červeným odleskem, který se používá samostatně nebo v kombinaci s jinými kovy.
Hliník: Lehký a odolný kov, který je často potažen jinými materiály pro dosažení požadovaného vzhledu.
Slitiny: Kombinace různých kovů, které lze snadno formovat a poskytují různé barvy a textury.
Chirurgická ocel: Šperky z chirurgické oceli jsou odolné proti korozi a díky svým vlastnostem patří mezi to nejlepší z bižuterie.

Nejčastěji se se stříbrem mylně zaměňuje právě chirurgická ocel, hliník a různé slitiny kovů. Ani jeden z těchto materiálů však svojí kvalitou nedokáže nahradit stříbro.

  • Charakteristické vlastnosti stříbra, kterých je třeba si všímat

Pravé stříbro má několik charakteristických vlastností, díky nimž lze odlišit jej od ostatních kovů. Mezi tyto vlastnosti patří především tvrdost, lesk, barva, odolnost vůči korozi a punc. Při výběru stříbrných šperků si nezapomínejte všímat ani puncovních značek, které vám o pravosti a kvalitě stříbra hodně napoví.

Tvrdost

Pravé stříbro je poměrně měkký kov, díky čemuž se s ním velmi dobře pracuje. Měkkost stříbra znamená, že je snadné jej tvarovat do různých šperků nebo dekorativních předmětů. Aby se zvýšila jeho pevnost a odolnost vůči poškození, obvykle se mísí s jinými kovy, nejčastěji s mědí. Taková slitina se nazývá „sterlingové stříbro“ a obsahuje 92,5 % čistého stříbra a 7,5 % jiných kovů. Jaké typy stříbra vlastně existují?.

Stříbrné šperky je třeba správně pečovat. Jednou měsíčně je přetřete čistícím hadříkem a oni budou jako nové.

Lesk
Stříbro je známé svým výrazným leskem, který se často přirovnává k zrcadlu. Právě lesk je jedním z hlavních důvodů, proč je stříbro tak populární ve výrobě šperků a dekorací. Zářivý lesk si však stříbro zachová jen tehdy, budete-li o něj správně pečovat. Preventivním leštěním stříbrných šperků docílíte neustávajícího lesku a zabráníte výraznému znečištění. Pokud totiž stříbro není správně udržováno, může oxidovat a ztratit svůj lesk. Jedná se o poměrně běžný jev, který však lze snadno a rychle odstranit.

Náš TIP:
Stříbrné šperky alespoň jednou měsíčně přetřete čistícím hadříkem. Tato činnost vám zabere jen pár minut a vaše šperky se okamžitě rozzáří.

Barva
Pravé stříbro má krásnou šedo-stříbrnou barvu, která je mimořádně elegantní. Na rozdíl od jiných kovů, jako je například žluté zlato, stříbro má neutrální tón, který se hodí k různým barevným paletám a stylům. Díky své univerzální barvě se stříbro snadno kombinuje s jinými kovy a drahokamy. Aby si stříbrné šperky zachovaly svoji čistou barvu, nezapomínejte na správné skladování a pravidelné čištění.

Odolnost vůči korozi
Jednou z velkých výhod stříbra je jeho přirozená odolnost vůči korozi. Na rozdíl od železa nebo oceli, stříbro nerezaví. Nicméně má tendenci reagovat se sírou, která se nachází v ovzduší, což vede k tvorbě síranu stříbrného na povrchu. Tento proces se nazývá oxidace, a ačkoli nepoškozuje samotný kov, může ovlivnit jeho vzhled. Jak jsme uvedli již výše, tento tmavý povlak může být snadno odstraněn pomocí hadříku a speciálních čistících prostředků na stříbro nebo jednoduchými domácími metodami.

Punc
Puncování je proces, při kterém se na stříbrný výrobek vyrazí značka, která potvrzuje jeho pravost a ryzost. Punc je zároveň zárukou, že výrobek byl testován a splňuje zákonem stanovené normy pro obsah stříbra. V mnoha zemích je puncování povinné, aby se zabránilo padělání a aby si zákazník mohl být jist, že kupuje pravé stříbro. Puncování také zvyšuje hodnotu stříbrného výrobku, neboť slouží jako důkaz jeho kvality.

Jedním z nejspolehlivějších způsobů, jak zjistit, zda je šperk ze stříbra, je hledat puncovní značku. Pravé stříbro je obvykle označeno puncem, který potvrzuje jeho ryzost.

Puncovní značky jsou symboly nebo čísla, která se používají k označení ryzosti stříbra a informace o výrobci nebo zemi, kde byl výrobek puncován. Nejběžnější puncovní značka pro sterlingové stříbro je číslo 925, což znamená, že 92,5 % slitiny tvoří čisté stříbro a zbylých 7,5 % jsou jiné kovy.

Kromě čísla může puncovní značka obsahovat také symboly nebo písmena, která reprezentují výrobce, puncovní úřad nebo zemi původu. Tyto značky jsou důležité, protože poskytují důležité informace o kvalitě a původu stříbrného předmětu, což může být užitečné při určování jeho hodnoty nebo autentičnosti.

Obvyklé ryzosti stříbra používané pro šperky jsou:

925 (sterlingové stříbro)
900
800

Puncovní značka je nejjednodušším poznávacím znakem drahého kovu. Šperk z pravého stříbra by měl mít vygravírované číslo označující jeho ryzost.

  • Ověření pravosti stříbra zvládnete i sami

Chcete jednoduchý návod, jak rozeznat stříbro od bižuterie? Existuje hned několik ověřených způsobů, pro které vám postačí běžné předměty, které máte jistě doma. Připravte si magnet, křídu či led a můžete začít testovat stříbro.

Test s magnetem

Princip: Ryzí stříbro je paramagnetický kov, což znamená, že není magnetické. Pokud se váš šperk přichytí o magnet, pravděpodobně nejde o stříbro, ale bižuterii s vysokým obsahem jiného kovu.

Postup: Použijte silný magnet a přiložte jej ke šperku. Pokud je předmět přitahován magnetem, jedná se pravděpodobně o slitinu obsahující železo nebo jiný magnetický kov.

Test s křídou

Princip: Stříbro reaguje s látkami obsaženými v křídě, díky čemuž způsobuje její ztmavnutí.

Postup: Tento test provádějte velmi opatrně, na méně viditelném místě šperku. Opatrně začněte třít šperk o bílou křídu. Pokud křída ztmavne, s velkou pravděpodobností máte v ruce stříbrný šperk.

Test s ledem

Princip: Stříbro má velmi vysokou tepelnou vodivost, což znamená, že led po dotyku se stříbrným předmětem rychleji roztaje.

Postup: Položte kostku ledu na stříbrný předmět. Pokud je daný šperk stříbrný, led pod ním začne rychle tát.

Test teplem

Princip: Stříbro má nejlepší tepelnou vodivost ze všech známých kovů. Stříbrný šperk se zahřeje i ochladí mnohem rychleji než bižuterie.

Postup: Pro testování stříbra pomocí této metody vám postačí vaše ruce, případně miska s horkou vodou. Pokud stříbrný šperk začnete zahřívat v dlaních, velmi rychle se zahřeje na teplotu vašeho těla. Totéž platí, pokud jej ponoříte do horké vody – stříbro se do několika vteřin ohřeje na její teplotu.

Nevíte, jestli máte co do činění s pravým stříbrem nebo držíte v ruce levnou napodobeninu? Nepodceňujte kontrolu pravosti stříbra a vyzkoušejte si jeden z našich domácích testů. Pokud si ani potom nebudete jisti, neváhejte se obrátit na odborníka. Ten vám v průběhu několika vteřin řekne, jestli je váš šperk z pravého stříbra. Hledáte-li kvalitní stříbrný šperk, na nás se můžete spolehnout. Vyberte si ze stovek krásných šperků z pravého stříbra.

Objevte nabídku stříbrných šperků pro každou příležitost