Jak správně uchovávat šperky: Udržte je krásné a lesklé na dlouhá léta

Zapomeňte na poztrácené náušnice, smotané řetízky či prsteny a naučte se, jak uchovávat šperky. Správné skladování šperků je klíčem k dlouhověkosti a zachování jejich krásy. V tomto článku se podíváme na to, proč je důležité šperky správně skladovat, na co si dát pozor u různých materiálů a co se může stát, pokud tuto péči zanedbáte.

Šperky, přestože jsou vyrobeny z odolných materiálů, mohou být náchylné k poškození, a to zejména v případě, že nejsou správně skladovány. Časem mohou ztratit svůj lesk, popřípadě může dojít k jejich deformaci nebo dokonce k poškození jejich povrchu.

Pokud i vy skladujete všechny své šperky v jedné krabičce, máte v nich nepořádek a nikdy neumíte najít kousek, který zrovna potřebujete, tento článek je pro vás. Naučte se, jak předcházet jejich zbytečnému opotřebování či poškození.

Šperky jsou často vystaveny různým negativním vlivům, jako jsou vlhkost, teplo, světlo, chemikálie či mechanické poškození. Stříbrné šperky mohou zčernat v důsledku oxidace, perly mohou ztratit svůj lesk a jemnost, jsou-li vystaveny přímému slunečnímu záření, a zlato může ztratit svůj lesk, pokud se poškodí mechanickým nárazem nebo kontaktem s tvrdšími materiály. Zřejmě vás tedy nepřekvapí, že nejlepším místem pro uložení šperků je uzavíratelná šperkovnice, která eliminuje vlhkost či přímé sluneční záření.

Ať už se jedná o drahé diamantové prsteny, zlaté řetízky nebo stříbrné náhrdelníky, cena těchto předmětů bývá vysoká. Zanedbání správného skladování může vést k jejich znehodnocení.

Pro někoho jsou šperky nostalgickými předměty, které si spojují se specifickými okamžiky v životě – ať už se jedná o zásnuby, svatbu, narozeniny nebo jiné významné události. Správné uchovávání šperků pomáhá udržet tyto vzpomínky živé a umožňuje je přenášet na další generace.

Myslete také na to, že šperky, které jsou dobře uchovávány, vypadají mnohem krásněji. Jejich lesk, čistota a bezvadný povrch jsou výsledkem pravidelné péče. Při nošení takových šperků se cítíte sebevědoměji – zvláště pokud víte, že jejich vzhled je bezvadný.

  • Na co si dát pozor u konkrétních materiálů

Základem při skladování šperků je, aby byly v suchu, takže žádná vlhká koupelna nepřichází v úvahu. Také by měly být v uzavíratelné krabičce, aby se na ně neprášilo. Různé materiály, ze kterých jsou šperky vyrobeny, však vyžadují odlišný přístup k jejich uchovávání. Umíte správně pečovat o nejpoužívanější materiály, jako jsou perly, zlato či stříbro?

Zlato

Jedná se o mimořádně odolný kov, avšak ani zlatu nesvědčí nesprávné skladování. V případě nevhodné péče může totiž ztratit svůj lesk. Nebezpečný je zejména kontakt s chemikáliemi, jako jsou parfémy, krémy a jiné kosmetické přípravky. Je také důležité, abyste šperky ze zlata ukládali do šperkovnice odděleně od jiných kovů – jen tak zabráníte jejich poškrábání.

Zlaté šperky by měly být skladovány na suchém místě, ideální ve šperkovnici, která má podšívku z jemného materiálu, jako je samet nebo hedvábí. Tento materiál zabraňuje tomu, aby se šperky poškodily třením o ostré či tvrdé povrchy.

Stříbro

Striebro je známe tým, že časom oxiduje a tmavne. Tento prirodzený proces je spôsobený reakciou striebra s kyslými zložkami nachádzajúcimi sa na pokožke či vo vzduchu. Aby tmavnutiu striebra predišli, strieborné šperky by mali byť uchovávané na mieste s nízkou vlhkosťou a mimo dosahu vzduchu. Najlepšou možnosťou je skladovať striebro v uzatvárateľných šperkovniciach. Šperky by sa nemali dotýkať a mali by byť uložené na tmavom mieste.

Oxidace je přirozený chemický proces, který se nejvíce projevuje na povrchu stříbrných šperků. Černění stříbra není nedostatkem šperku, ale jeho přirozenou vlastností.

Pokud stříbro po čase zčerná, je možné jej očistit speciálními čistícími prostředky na stříbro. Tyto prostředky odstraní tmavý povlak a vrátí šperku jeho původní lesk. Alespoň jednou měsíčně své stříbrné šperky přetřete speciálním hadříkem. Náš čistící hadřík na stříbro je nasáklý speciálním roztokem na čištění stříbrných šperků. Hadřík zbaví váš šperk nečistot, mastnoty i černého povlaku. Tato činnost vám zabere jen pár minut, ale vaše šperky se okamžitě rozzáří.

Vše pro správnou péči o šperky

Platina

Platina je velmi tvrdý a odolný kov, který si zachovává svůj lesk i po mnoha letech. Ovšem i tento odolný kov vyžaduje správnou péči a skladování. Platina by měla být skladována odděleně od jiných kovů, nejlépe ve speciálních pytlících nebo v oddělených přihrádkách šperkovnice.

Čištění platinových šperků je snadné. Stačí je jemně přetřít jemným hadříkem namočeným ve vlažné vodě s přidáním jemného, ​​ideálně dětského mýdla. Po čištění je důležité šperky důkladně vysušit a až poté uložit do krabičky.

Perly

Perly jsou velmi jemné a citlivé na sucho, teplotu a chemikálie. Perlové šperky by nikdy neměly být skladovány v příliš teplém prostředí, protože vysoké teploty mohou způsobovat vysychání perel.Ideální je perly skladovat ve šperkovnici s jemnou podšívkou a s dostatečnou vlhkostí v okolí.

Perly by také měly být uchovávány odděleně od jiných šperků, aby se předešlo jejich poškrábání. Vzhledem k jejich křehkosti byste měli s perlovými šperky zacházet velmi opatrně a vyhýbat se jejich kontaktu s kosmetickými přípravky.

Šperky jsou odrazem vaší osobnosti a stylu. Zaslouží si být uchovávány na místě, kde budou v bezpečí a kde je vždy naleznete v perfektním stavu. Šperkovnice nabízejí ideální řešení pro každého, kdo si váží svých šperků.

Diamant

Diamanty jsou nejtvrdší ze všech drahých kamenů, zároveň jsou poměrně křehké, a proto by se neměly dotýkat jiných předmětů a šperků. Také diamantové šperky by měly být skladovány odděleně, ideálně ve šperkovnici se samostatnými přihrádkami pro každý šperk. Dejte si také pozor, aby diamantové šperky nepoškodily jiné z vašich pokladů.

Chcete-li očistit diamantové šperky, stačí je jemně přetřít měkkým kartáčkem namočeným ve vodě. Po čištění je důležité šperky vždy pečlivě vysušit.

Zirkon

Zirkonové šperky uchovávejte v uzavíratelné krabičce odděleně od jiných šperků, abyste zabránili jejich poškrábání. Zirkon je citlivý na vysoké teploty a chemikálie, proto byste měli s těmito šperky zacházet opravdu opatrně.

Čištění zirkonových šperků je podobné jako u diamantů. Namočte je do vlažné vody s mýdlem a jemně přetřete měkkým kartáčkem. Po čištění je důkladně vysušte.

  • Uložení podle druhů šperků

Kromě správného skladování podle materiálu je důležité také uložení šperků podle jejich druhu. Šperky vždy skladujte mimo dosah chemikálií, parfémů a kosmetiky. Dbejte na to, aby se šperky neohýbaly ani nedeformovaly. Jen tak si budete moci být jisti, že vaše poklady vám budou dělat radost dlouhá léta. Každý šperk si zaslouží své speciální místo ve šperkovnici. Tu by měla vlastnit každá milovnice krásných šperků.

Prsteny

Prsteny by měly být uloženy tak, aby se navzájem nedotýkaly a nepoškrábaly. Ideální možností je uložit do šperkovnice se samostatnými přihrádkami pro každý prsten, případně do samostatných látkových sáčků. Keramické misky na šperky vypadají hezky, ale z praktického hlediska vám je nedoporučujeme. Vhodnější jsou uzavíratelné krabičky vystlané jemnou látkou.

Náušnice

Malé náušnice se mohou snadno ztratit, proto byste je měli mít bezpečně uloženy ve šperkovnici se speciálními přihrádkami, případně zavěšeny na stojanech určených pro náušnice. Toto řešení zároveň zabrání jejich zamotání a poškození.

Náhrdelníky

Kolikrát se vám už stalo, že jste si chtěli dát svůj oblíbený řetízek, ale ten byl zcela zamotaný? Náhrdelníky jsou náchylné k zamotání, proto by měly být skladovány na speciálních háčcích nebo ve šperkovnici se samostatnými přihrádkami. Pokud se náhrdelník zamotá, může dojít k poškození řetízku nebo ozdobných kamínků.

Náramky

Náramky by měly být skladovány na měkkých podložkách nebo ve šperkovnici se samostatnými přihrádkami. Pokud jsou náramky vyrobeny z křehkých materiálů, jako jsou perly nebo drahokamy, je důležité je uchovávat odděleně od ostatních šperků, aby se předešlo jejich poškození.

Správné skladování šperků je klíčem k jejich dlouhověkosti a zachování jejich původní krásy. Investice do kvalitní šperkovnice není jen praktickým krokem, ale také způsobem, jak chránit své cenné předměty před poškozením a znehodnocením. Nezapomínejte na pravidelnou údržbu a čištění šperků, abyste se mohli z jejich krásy těšit dlouhá léta.