Nasadili jsme pro vás nový web. Buďte prosím shovívaví, stále jej ladíme. Případné chyby můžete hlásit e-mailem na lukas@olivie.cz

Vše, co potřebujete vědět o propíchnutí uší a nastřelení náušnic

Máte doma děťátko, které čeká nastřelení náušnic? Nebo jste se rozhodli dát si propíchnout uši vy? Než se rozhodnete pro tento krok, přečtěte si několik důležitých informací. Kdy je ten správný čas na propíchnutí uší, jaké náušnice zvolit a na jakou bolest se připravit? Přečtěte si vše, co potřebujete vědět o nastřelení náušnic.

V první řadě je důležité vysvětlit si rozdíl mezi propíchnutím uší a nastřelením náušnic. V obou případech se ušní lalůček nejprve řádně vydezinfikuje, aby se zabránilo případným komplikacím. Odborník si pak místo vpichu označí speciálním fixem. Následně přichází na řadu samotný zákrok. Propíchnutí jehlou je podle mnoha lidí jemnější a méně bolestivé, zároveň se v mnoha případech rychleji hojí.

Nastřelení náušnic je zase rychlé a rána obvykle nekrvácí. Během několika vteřin máte v uchu nastřeleny nové náušnice, které pak musíte nosit několik týdnů. Většinou se jedná o napichovací náušnice z hypoalergenního kovu – časté jsou náušnice z chirurgické oceli či stříbrné náušnice.

Objevte širokou nabídku stříbrných náušnic pro děti

  • Vyberte si odborníka

Kam na nastřelení náušnic? Kdysi se nastřelování náušnic a propichování uší věnovali výhradně pediatři či dermatologové. Dnes však tuto službu nabízí také řada specializovaných prodejen se šperky, piercingová studia či dokonce kosmetičky.

Odborníci se však shodují, že pokud chcete mít zaručen bezpečný a bezrizikový zákrok, nastřelení náušnic byste měli svěřit do rukou odborníka. Před tím, než si v ambulanci či studiu dohodnete termín zákroku, přečtěte si recenze ostatních rodičů či lidí, kteří si v daném zařízení nechali propíchnout uši.

  • Jak moc bolí propíchnutí uší?

Na rozdíl od nastřelení piercingu či propíchnutí jiných částí těla, tento zákrok je téměř bezbolestný. Lidé, kteří mají například piercing v ušní chrupavce, se shodují, že propíchnutí ušního lalůčku je rychlé a člověk ho téměř neucítí. Samotné nastřelení je otázkou několika vteřin, návštěva ambulance či studia však může trvat i hodinu. A to zejména v případě, že je vaše ratolest neposedná.

Náš TIP:
Propíchnutí uší svěřte do rukou odborníka a po nastřelení náušnic dbejte na důslednou hygienu.

 

Důležitá je však následná rekonvalescence. Díky správné péči o propíchnuté ucho se vyhnete případným problémům a bolestem, které mohou být způsobeny zánětem a následným hnisáním. Po celou dobu rekonvalescence dodržujte hygienická pravidla a propíchnutých míst se dotýkejte jen s čistýma rukama, aby se ranky co nejrychleji zahojily. Odborníci také doporučují čas od času náušničkami pohnout.

Během hojení se vyhýbejte návštěvě bazénu či sauny, abyste si nezpůsobili infekci. Ranku můžete čistit antibakteriálním mýdlem či roztokem. V případě, že se podráždění pokožky v místě nové náušnice zhorší, určitě vyhledejte pomoc odborníka.

  • Kdy nechat miminku propíchnout uši?

Zatímco kdysi bylo zvykem, že miminkům se uši propichovaly ještě v porodnici, dnes je všechno jinak. Odborníci maminkám doporučovali s nastřelením náušnic počkat do momentu, kdy má miminko absolvované první očkování proti tetanu, abyste se vyhnuli případným rizikům.

Náš TIP:
První náušnice by měly být ze stříbra nebo chirurgické oceli, aby se předešlo možné alergii na kov.

Postupně se zažívalo nastřelení náušnic ve věku zhruba 3 měsíců děvčátka. V některých rodinách je dnes již běžné, že rodiče čekají až do chvíle, kdy se dcerka sama rozhodne pro nastřelení náušnic.

  • Důležitý je nejen materiál

Ať už necháváte nastřelit náušnice sobě nebo čeká propíchnutí vaše miminko, důležitý je správný výběr materiálu i typu náušnic. Jak jsme zdůraznili již v úvodu článku, náušnice by měly být vyrobeny z hypoalergenního materiálu jako je chirurgická ocel, stříbro či zlato. Pozor si dejte na šperky s obsahem niklu, který může způsobovat alergie. Kromě materiálu si však všímejte také tvaru a velikosti dané náušničky.

Najděte dětské náušnice dle vašich představ

Náušničky pro malé holčičky by měly být drobné, aby jim nepřekážely a nebyly zdrojem případného zranění. Malá miminka mají tendenci dotýkat se oušek, a proto je důležité eliminovat jakýkoli zdroj možného rizika. Pro miminka jsou vhodnější drobné náušnice, které se nebudou o nic zachytávat a vaše dcerka si je nebude táhnout dolů z oušek.

Neméně důležitý je také typ zapínání. Obecně se za nejbezpečnější považují náušnice na šroubek, protože děťátko si je neotevře samo. Vhodné jsou také náušnice na ruský patent, případně náušnice s dámským patentem.

  • Tipy, jak se na nastřelení náušnic připravit

Jak se připravit, aby se propíchnutí uší nestalo traumatizujícím zážitkem pro miminko ani jeho rodiče? Důležité je zachovat klid. Klidný rodič vysílá směrem k děťátku signál, že ho nečeká nic strašného ani bolestivého. Pamatujte, že samotné nastřelení náušnic trvá jen několik vteřin a horší než bolest je stres, který zákroku předchází.

Nastřelení náušnic trvá jen několik vteřin a je téměř bezbolestné. Ihned po zákroku se můžete vrátit ke svému běžnému režimu.

Jak probíhá nastřelení náušnic? Během nastřelování zůstává miminko sedět na rodiči, který ho po celou dobu trvání přidržuje. Následně lékařka přiloží pistolku s náušnicí k vyznačenému místu na oušku. Nejhorším momentem je pro většinu dětiček samotný zvuk pistolky, která při přestřelení jemně cvakne. Mnoho dětiček v tomto momentu spustí vylekaný pláč, který však za chvíli utichne. Důležité je, aby u sebe měli klidného rodiče, který je pohladí a utěší. Jakmile jsou nastřeleny obě náušničky, s děťátkem můžete opustit ambulanci a těšit se z nových šperků.

Jak probíhá nastřelení náušnic, na jakou bolest se připravit a podle čeho si vybrat první náušnice? Přečtěte si vše o propíchnutí uší, abyste věděli, na co se připravit. Čím více informací budete mít před samotným zákrokem, tím příjemnější pro vás bude. Vyberte si stříbrné náušnice z naší nabídky a udělejte radost sobě či své ratolesti.